Hoe werken chemisch-vrije decaf methodes?

Terug naar Blog

Hoe werken chemisch-vrije decaf methodes?

Vraag jij je af hoe chemisch-vrije decaf methodes eigenlijk werken? Mooi! Want dat leggen we je kort en krachtig uit in deze blog.

Twee chemisch-vrije decaf methodes

Er zijn twee soorten chemisch-vrije decaf methodes: The Swiss Water® & Mountain Water Process. Beide methodes gebruiken eenzelfde principe: de koffiebonen onder bepaalde omstandigheden laten weken in water. Daardoor trekt cafeïne uit koffiebonen. Maar wat is het verschil tussen deze methodes? En is de één beter dan de ander?

The Swiss Water®

The Swiss Water® maakt dankbaar gebruik van het zogenoemde Green Coffee Extract (GCE). GCE ontstaat door een batch koffiebonen te weken onder de juiste temperatuur, hoeveelheid water, tijd en druk. Hierdoor trekken alle aroma’s, oliën en cafeïne uit de koffiebonen en in het water. Het GCE bestaat dus uit alle oplosbare stoffen van een koffieboon. Koolstoffilters filteren vervolgens de cafeïne uit het GCE. De volgende batches koffiebonen worden behandeld met dit cafeïnevrije GCE. Dat gaat als volgt:

“Na 9 á 10 uur is 99,9% van de cafeïne uit de koffiebonen verwijderd, zonder dat oliën en aroma’s worden onttrokken.”

  1. Nadat de ongebrande koffiebonen (die dan nog groen van kleur zijn) zijn gewassen, weken ze kort voor in water. 
  2. Vervolgens wordt het cafeïnevrije GCE toegevoegd aan de koffiebonen. 
  3. De disbalans in de hoeveelheid cafeïne in het extract ten opzichte van de koffiebonen zorgt ervoor dat cafeïne uit de koffiebonen onttrekt en in het extract oplost. Omdat het GCE al bestaat uit oliën en aroma’s onttrekken deze stoffen niet meer uit de koffiebonen. 
  4. Na 9 á 10 uur is 99,9% van de cafeïne uit de koffiebonen verwijderd. Alle oliën en aroma’s zitten nog steeds in de koffiebonen. Nadat de koffiebonen zijn gedroogd, zijn ze klaar voor het branden.
  5. De GCE inclusief de opgenomen cafeïne wordt door het koolstoffilter gehaald waardoor cafeïne achterblijft in het filter. Het GCE is daardoor opnieuw cafeïnevrij en kan vervolgens opnieuw worden gebruikt voor de volgende batch koffiebonen.
Illustratie The Swiss Water®Proces

Mountain Water Process

Mountain Water Process gebruikt ook het Green Coffee Extract-principe maar heeft een net iets andere methode ontwikkeld. Daarnaast gebruikt deze methode enkel water dat afkomstig is van de hoogste berg in Mexico: Pico de Orizaba. Het proces gaat als volgt:

“Daarnaast gebruikt deze methode enkel water dat afkomstig is van de hoogste berg in Mexico: Pico de Orizaba.”

  1. Nadat de groene, ongebrande koffiebonen zijn gewassen, stomen de bonen kort voor zodat de bonen opzwellen. Cafeïne trekt makkelijker en sneller uit opgezwollen koffiebonen.
  2. De ongebrande koffiebonen weken vervolgens in het bergwater op een bepaalde temperatuur, hoeveelheid water, tijd en druk. Hierdoor trekken alle aroma’s, oliën en cafeïne uit de koffiebonen en in het water. Het water met al deze stoffen heet het Green Coffee Extract (GCE).
  3. Koolstoffilter filteren 99,9%% van de cafeïne uit het GCE,  zonder de oliën en aroma’s uit het GCE te filteren.
  4. De koffiebonen worden vervolgens weer toegevoegd aan het cafeïnevrije GCE. De juiste omstandigheden (in temperatuur, hoeveelheid water, tijd en druk) zorgen ervoor dat oliën en smaken uit het water trekken en in de koffiebonen worden opgenomen.
  5. Nadat de cafeïnevrije koffiebonen zijn gedroogd, zijn ze klaar voor het branden.
Illustratie Mountain Water Proces

Wat is het verschil tussen de methodes?

Er is eigenlijk maar weinig verschil tussen The Swiss Water® en Mountain Water Process. The Swiss Water® creëert één extract om meerdere batches koffiebonen cafeïnevrij te maken, terwijl Mountain Water Process voor elke batch koffiebonen een nieuw extract creëert. Daarnaast gebruikt Mountain Water Process het bergwater uit de Pico de Orizaba, maar of daar specifieke voordelen aan vast zitten is niet duidelijk. Wél is duidelijk dat beide methodes veel zorg & aandacht besteden aan het behouden van alle aroma’s en oliën zodat de pure koffiesmaak optimaal behouden blijft, en er geen smaakverschil is tussen koffie mét of zonder cafeïne.

Onze koffiebonen zijn cafeïnevrij gemaakt met één van deze twee chemisch-vrije decaf methodes. Zo is onze Rise & Shine koffiebonen behandeld volgens het Mountain Water Process. EN onze Sunset Moment en After Dinner met The Swiss Water® methode.

Wil je meer weten over decaf koffie? Lees dan eens onze andere blogs:

Deel deze post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog