Cafeïnevrije koffie mythes onder de loep
26 februari 2021 

Cafeïnevrije koffie mythes onder de loep

Cafeïnevrije koffie was lang het buitenbeentje in de koffiewereld. Koffie stond bekend als dé energiegever vanwege het stimulerende effect van cafeïne. Zonder cafeïne geen extra energie, en daarmee zou koffie z’n waardevolle functie verliezen. Nu zien mensen dat gelukkig anders. De koffiebeleving gaat verder dan slechts die ene ‘energy boost’. Want het vormt een belangrijk onderdeel in onze sociale bezigheden (“koffietje doen?”). Die verandering komt misschien wel door de verbeterde kwaliteit van de afgelopen jaren. Voor de liefhebbers valt een kop koffie in ieder geval niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. En daar lijkt cafeïne lang niet meer de reden toe te zijn. Desondanks is cafeïnevrije koffie nog geen vanzelfsprekende keuze. Want het draagt nog altijd een slechte reputatie met zich mee. In deze blog vertellen we waar die reputatie vandaan komt, en ontkrachten we de meest bekende mythes over cafeïnevrije koffie.

Mythe 1: Cafeïnevrije koffie zit vol chemicaliën

Sommige mensen hebben nog altijd het beeld dat cafeïnevrije koffie slecht is voor de gezondheid. Dat beeld is gevormd in de tijd dat de eerste decaf methode werd uitgevonden. Rond 1900 ontving een Duitse koffiehandelaar Roselius een lading koffiebonen doordrenkt in zeewater. Hij besloot de koffiebonen te testen. Hij ontdekte toen dat het zeewater cafeïne uit de koffiebonen had onttrokken. De koffie had nog steeds een koffiesmaak. Het was alleen erg zout. Roselius was ervan overtuigd dat het drinken van cafeïne tot de dood van z’n vader had geleid. Hij wilde anderen hiervoor behoeden. Hij ging daarom op zoek naar meer manieren om cafeïne uit de koffiebonen te onttrekken en ontdekte toen het chemicaliën benzene. Niet veel later werd de eerste decaf koffie verkocht.

Inmiddels is bekend dat benzene kankerverwekkend is en wordt het in decaf processen al lang niet meer gebruikt1. In de afgelopen jaren zijn er verschillende decaf methodes uitgevonden, zowel met als zonder chemicaliën. Alle decaf methodes met chemische hulpmiddelen zijn bestempeld als veilig. Na het branden van de koffiebonen verdwijnen vrijwel alle chemicaliën. De minimale hoeveelheid die nog overblijft in de koffiebonen is niet schadelijk voor de gezondheid2. Kortom, cafeïnevrije koffie zit dus niet vol met chemicaliën. Sterker nog, er bestaan natuurlijke decaf methodes die helemaal vrij zijn van chemische toevoegingen. Bij No Rush Decaf verkopen we alleen koffiebonen die zonder gebruik van chemicaliën cafeïnevrij gemaakt zijn.

Mythe 2: Cafeïnevrije koffie smaakt gek

Mensen die goedkope cafeïnevrije koffie hebben gedronken zullen je waarschijnlijk vertellen dat decaf koffie een gekke smaak heeft. Koffie is opgebouwd uit wel 1000 stoffen. Elke stof levert zijn eigen bijdrage aan de unieke en complexe koffiesmaak en geur. Het probleem van chemische decaf methodes is dat de chemicaliën niet alleen cafeïne maar ook een klein aantal van de andere stoffen verwijderen. Daarom wordt de unieke koffiesmaak beïnvloedt door deze methodes.

Het goede nieuws is dat de natuurlijke decaf methodes vrij zijn van chemicaliën. De cafeïne wordt door middel van een juiste temperatuur en hoeveelheid water onttrokken uit de koffiebonen. Hierdoor blijven alle aroma’s en oliën behouden3. De smaak en geur van koffie wordt dus niet aangetast bij het gebruik van natuurlijke decaf methodes. Voorbeelden hiervan zijn de Swiss Water of Mountain Water methodes. 

“De smaak en geur van koffie wordt dus niet aangetast wanneer goede, natuurlijke decaf methodes worden gebruikt.”

Mythe 3: Cafeïnevrije koffie bevat geen gezonde voedingsstoffen meer

Koffie is gezond. Ten eerste voorziet het je lichaam van vocht. Ten tweede hangt koffie ook samen met zo’n 10% lager risico op een beroerte, 30% lager risico op diabetes 24,5 en wel 65% minder risico op Alzheimer6. Bovendien hebben koffiedrinkers veel minder kans om cirrose (een leveraandoening) te ontwikkelen7. Dat heeft koffie te danken aan zijn grote hoeveelheid antioxidanten en voedingsstoffen8. Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen die je lichaam helpen beschermen tegen schade aan cellen en weefsels. Doordat antioxidanten beschadigingen helpen voorkomen wordt daarmee de kans op kanker en hart- en vaatziekten verkleint. Het merendeel van de voedingsstoffen zijn afkomstig van de polyfenolen in koffie. Polyfenolen werken ontstekingsremmend, en helpen daarom te beschermen tegen kanker. 

Deze stoffen blijven aanwezig in de koffie, of de cafeïne er nou wel of niet in zit9. Verder bevat decaf koffie mineralen zoals magnesium en kalium, net als koffie met cafeïne. Toch heerst nog wel eens de gedachte dat de meeste gezondheidsvoordelen van koffie uit de cafeïne afkomstig is. Het klopt dat cafeïne ook een gezondheidsvoordeel met zich meebrengt. Zo wijst onderzoek uit dat cafeïne het risico op Parkinson kan verlagen10. Maar cafeïne zorgt door het verhogen van je cortisolspiegel weer voor andere nadelige gezondheidseffecten. Onderzoekers zijn het in ieder geval met elkaar eens dat het drinken van cafeïnevrije koffie gezond is vanwege de antioxidanten en voedingsstoffen die je binnen krijgt.

Mythe 4: Cafeïnevrije koffie bevat wel cafeïne

Geen enkele methode kan 100% cafeïne uit de koffiebonen verwijderen. Hoewel huidige methodes minimaal 97% cafeïne verwijderen. En de natuurlijke methodes zelfs 99,9% van de cafeïne verwijderen3. Er blijft daardoor zo weinig cafeïne over dat 1000 koppen cafeïnevrije koffie samen evenveel cafeïne bevatten als 1 kop koffie mét cafeïne. Dus het klopt dat cafeïnevrije koffie nog cafeïne bevat. Maar dit percentage is zo laag dat de koffie cafeïnevrij genoemd mag worden.

Heb jij nog andere mythes over cafeïnevrije koffie waarvan je je afvraagt of het een feit of fabel is? Laat het ons weten met een reactie hieronder. Dan komen wij er graag bij je op terug!

“Er blijft zo weinig cafeïne over dat 1000 koppen cafeïnevrije koffie samen evenveel cafeïne bevatten als 1 kop koffie mét cafeïne.”

Bronnen

  1. Livescience.com – How decaf coffee is made
  2. Voedingscentrum.nl – Koffiee
  3. Swisswater.com – 5 myths about decaf busted
  4. Coffee and tea consumption and risk of type 2 diabetes (2009)
  5. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus (2002)
  6. Does caffeine intake protect from Alzheimer’s disease? (2002)
  7. Does coffee protect against liver cirrhosis? (2002)
  8. Principle Component Analysis Study of Coffee/Tea Nutrition (2019)
  9. Swisswater.com – Decaf before death
  10. Prospective study of caffeine consumption and risk of Parkinson’s disease in men and women (2001)
Reactie plaatsen